O soi a cjase malât, robis che capitin e al è miôr cuant che si stâ ben.

Però no scugni cjalâ ogni moment l'orloi e o pues tignî il telefonin distudât.

No dut il mâl al è cussì mâl.


Fra il reclam che mi è rivât a cjase cheste setemane, te liste des buteghis che fasin il pan cjalt intune famose cjadene di supermarcjâts, o ai cjatât une piçule imprecision (cjale la foto). Magari cualchidun al podarès scrivi al Piccolo la prime letare di proteste juste dal àn cuintri chei sacramentâts di furlans.

Cul gnûf an, ducj ingubanâts cul mangjâ des fiestis e cun ancjemò in bocje il savôr dal mandolât, al è normâl metisi a filosofâ sul timp che al passe. Fra un taiut e chel altri la mê riflession dai ultins diis e je stade che no si cjate plui la gubane di une volte.

No stoi fevelant di chê di for, o cognòs cualchi puest a Cividât e su pe Sclavanie dulà che la si cjate inmò buine, chê che o intint jo e je chê industriâl. Par capî ce che o ai voie di dî si à di taiâ un fete di gubane industriâl e, prime di mangjâle, metile dongje a la foto che e je su la scjate.

La fete de foto e je biele, si viodin i pignûi, la ue passe, i tocuts di cocule e di nole, la fete vere, chê che e je stade juste taiade, e à invezit dentri un paston di robe dolce, sperin almancul fat cui stes ingredients...

Ma no je dome la estetiche che e je cambiade, al è il savôr che nol è plui chel.
Forsit parcè che un timp e jere artesanâl e cumò e je industriâl.

Ma il biel al è che une volte, cuant che e jere buine, e vendeve dome ca, cumò e vent par dut e no si fâs masse fature a cjatâle intai centris comerciâi ator pal marimont. O imparin il marketing e o disimparin a fâ lis robis ben.

Prin salt dal crot: mi àn dite che cuant che si comence a disi robis tant che "ai miei timps sì che la gubane e jere buine, migo come vuê...", aromai si stâ lant di ribe jù cui agns...

Secont salt dal crot: ancje se o mi lamenti de gubane, sul slivoviç no ai nuie ce dî.